Monday, October 5, 2009

Kapal pesiaran RM1.2 juta untuk susuri Sungai Terengganu

Kapal pesiaran RM1.2 juta untuk susuri Sungai Terengganu
04/10/2009 1:20pm


KUALA TERENGGANU 4 Okt — Kerajaan negeri Terengganu membeli sebuah kapal pesiaran dua tingkat bernilai kira-kira RM1.2 juta bagi memudahkan pelancong menyusuri Sungai Terengganu dalam usaha meningkatkan sektor pelancongan di negeri itu.

'Why the need for a RM1.2m two storey ship to cruise Terengganu river. Dont we have enough 'bot penambang' to serve the purpose.


Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Ahmad Razif Abdul Rahman berkata kapal yang mampu menampung sehingga 150 penumpang itu dapat merancakkan lagi pertumbuhan ekonomi penduduk di sepanjang tebing sungai, terutama di kawasan Seberang Takir dan kawasan sekitarnya.


“Kerajaan negeri juga telah berbincang dengan Jabatan Perikanan dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) mengenai pokok nipah yang banyak terdapat di Seberang Takir untuk diusahakan penduduk setempat.


“Mungkin kita akan sediakan satu tempat ekonomi untuk produk nipah seperti air nira dan barangan kraftangan dari tumbuhan itu untuk dijual kepada para pelancong yang menyusuri Sungai Terengganu dengan kapal itu nanti,” katanya.

If you're travelling from K.Terengganu to Dungun,there's already a long line of nira sellers along the road at Kg Pasir Puteh , before reaching Rantau Abang.

Razif berkata kapal yang dibeli di Bangkok, Thailand itu dijangka dapat dibawa pulang ke Terengganu selepas musim tengkujuh awal tahun depan.

Why Bangkok Thailand, when boat enthusiast from all over acknowledged Pulau Duyung boat builders for their impeccable skills.

Selain kapal itu, beliau berkata kerajaan negeri juga menempah tiga buah bot penambang baru yang berkonsepkan tradisional untuk pelancongan dan bot-bot berkenaan dijangka siap tidak lama lagi.


Beliau berkata dengan kemudahan asas yang ada nanti, Seberang Takir dipercayai akan lebih membangun dan penduduknya, rata-rata nelayan akan mendapat manfaat daripada projek pelancongan itu. - Bernama

In what means do the fisher folks benefited from this 'noble' project I wonder.

OH WHATS NEXT !!!

5 comments:

Al-Manar said...

sangsura
Saya ingat dah berhenti menulis. Terasa pula hendak tengok. Ada rupanya.
Tidak lama selepas YB tersebut diberi jawatan exco saya ada hantar surat perbadi beregister kepadanya. Haram dijawab - sebuk menempah kapal disana sini kerana orang orang tua di seberang takir sudah tua sangat tak ingat lagi hendak bina kapal - layar terbalik, kemudi dihadapan dll.Khabarnya dia pun orang tempatan disitu. Wallahu a'lam.

Saya baru hantar e-mail. Harap diterima.
Pakcik Hassan

Pak Zawi said...

Canggeh,
They have too much money and they don't know what to do wit it.
Now they are robbing the livelihood of the pearahu tambang.
Can they find enough fare daily to make the trip feasible? Finally the boat will become another white elephant when there are not enough paying fare to sustain the operation. Smaller boat is more economical and less damaging to the river bank as it create less wake when plying the rivers. During the dry season I doubt the water level is deep enough to let the bigger boat to ply the river.

A w a n g said...

Salam,

Blog tuan penulis telah saya link ke dalam blog saya, adakah tuan penulis berasal dari dungun?kg.sura?

asamkeping said...

sapa doh ke bot ni dari thailand? Kalu ada..memang sedih ah set nambang nok cari makang..hmm..dang jadi orang politik gok ginilah jadi.. nilah beza "oghang bijok" ngan "oghang panda"!!

jeragang said...

I am not sure kapal balas mane hok deme beli tu yang nnarak sapa 1.2m. If the buy back the naga pelangi well n good if not too bad. But one thing with kerajaag teganu kita nie not hesitate to spend money for this sort of projek mewah... they claim for benefit of the Teganu people... dok kang orang laing pulak.. but they never realize or pretend to be orang duk kerik sokmo for every project that they venture into

Kalu 1.2m spend for insitu development package for tok nambang Seberang Taki hok dok rok nampoknye le ning I think alot can be done.. dok gitu sangsura? or alternatively for puak-puak kelaut in anticipating new ECER development plan or for both...
just want to ask YB soalang Cik Gu Rashid Ngah ask me not long ago...
dok kang mung dok tahu tok nambang dang nelayang payoh sokmo nak bawok pembangunang....
dok kenal wakpe kang pengundi kita...